Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Természete

A Karthauzi tulajdonságai: A lelke olyan, mint a selyem és a bársony!

  Keveset „beszélő” cica. Ezért is hozzák összefüggésbe a kartauzi szerzetes renddel /Chartreuse/. A kolostorban élő szerzetesek szótlansági fogadalomban éltek. Kivételes, nagy ünnepeken szólhattak csak egymáshoz. Gyógynövényeket termesztettek és ott gyártották a híres Chartreuse likőrt is. 

 Leghíresebb, csodás kolostoruk La-Grande Chartreuse. Életükről film is készült.

180px-la_grande_chartreuse.jpgchartreuse-likor.jpgkartaueser.jpg 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Karthauzi cicák között sok teljesen néma. Dorombolnak ugyan, de sohasem nyávognak. Ha mégis, egészen magas hangon. Pici erőtlen hangot adnak ki és meglehetősen ritkán. Ez a tulajdonságuk sokszor előnyös, de sok esetben hátrány is. Gondoljunk csak arra, ha bajba kerülnek, nem tudják velünk tudatni azt.

  A „mosolygós macska” elnevezést nem én adtam nekik. Sokan látni vélik ennek a cicának a mosolyát, ami sok egyednél valóban egyértelmű.dsc08956.jpg

  Jó és öröm rájuk nézni, ahogy egy mosolygós emberre is szívesen tekintünk és kellemes hatással van ránk. Hasonló a helyzet a Karthauzival is.

  Ez a cica nagyon figyelmesen szemléli a körülette lévő világot. Inkább a háttérből figyel, minthogy rárontson valamire, oktalanul rongáljon. Elfogadó és kedves, szelíd az idegenekkel, a gyerekekkel és más állatokkal is. Természetesen hozzá kell szoknia, hogy más emberek is léteznek saját családján kívül. Ehhez sok esetben idő kell, de vannak olyan példányok, akiknek erre nincsen szüksége.

  Inkább kikerüli a konfliktusokat, minthogy agresszívvé váljon, vagy harcba keveredjen. Jól alkalmazkodik a különféle helyzetekhez, gondolva itt az utazásra, kiállításokra.

Nagyszerű vadász, imádja üldözni, „megölni” a játékegeret. Vadul, önfeledten birkózik a játékaival és néha a gazdival is. Amikor játszik, roppant ügyes. A legalkalmasabb pillanatban,  és sebesen csap le „áldozatára”. Rövid ideig, de intenzíven játszik. A nap többi részét szunyókálással, lustálkodással tölti.

  A Karthauzi cicák a szokások rabjai. Imádják, és ki is követelik a napi rituálékat. Ezek tárháza sokféle, a család szokásaitól és a szoktatástól függnek. Szenvedélyesen rajonganak a megszokott és ismétlődő rítusokért.

  Jellemző rá, a gazdához mindig a legközelebbi helyen ülni, feküdni, odabújni, egy kis simogatásért könyörögni. Ez a ragaszkodási áhítat sohasem erőszakos. Nem követelőzik, ha látja, hogy elfoglaltak vagyunk. Mindenhova követ minket, mint egy hűséges kutyus. Ezért is nevezik sokan „macskabőrbe bújt kutyának”.

  Könnyen megtanulja a nevét és válaszol a hívásra. Vigasztal, ha szomorúnak, vagy betegnek lát. A Karthauzi kedvessége, vidámsága, intelligenciája miatt nagyon jó társa idősebb vagy egyedül élő embereknek. Sajátos viselkedése mögött hatalmas érzések vannak és mindig arra törekszik, hogy a „legjobb ember” legyen.

  Méltányolja mások kedvességét, figyelmességét, szeretetét és mindenre emlékszik!

Nagyon érzékeny szidásra, dicséretre, ezért is tanul néha óvatosan és lassabban. Legyünk mindig türelmesek és engedékenyek ehhez az előkelő, szelíd fajtához.

                                             Benkőné Kovács Zsuzsa

http://www.chartreuxcat.net

                                              Blue Melody Cattery

img_3735.jpg

      

 
 

 

ProfilképElérhetőség

Benkőné Kovács Zsuzsa

www.chartreuxcat.net

+36306401553

susan.benko@gmail.com
Statisztika

Online: 1
Összes: 113663
Hónap: 1815
Nap: 48