Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kell-e törzskönyv?

Pedigrés vagy sem...

Az utóbbi időben egyre többet hallom és tapasztalom, hogy sokan azon problémáznak, hogy minek ez a sok törzskönyvezett kutya, macska?

Miért nem a menhelyekről vesznek az emberek magukhoz egy szerencsétlen sorsú kutyát vagy cicát? Hiszen tele vannak a menhelyek kidobott kutyákkal és cicákkal, akiket fáradságos munkával és nagy-nagy odafigyeléssel mentenek az állatmentők és próbálnak segíteni rajtuk. Minden tiszteletem az övék. Teljes szívemből sajnálom azokat az állatokat és mélységesen elitélem azon embertársaimat, akik felelőtlenül, nem odafigyelve elletik a cicájukat, kutyájukat. Nem telik, vagy sajnálnak pénzt adni az ivartalanításukra? Nem tudom a választ.

 Ha a fejekben végre tudatosulna, hogy minden kedvenc állatot ivartalanitani kéne, mert minek szülessenek meg a nem is kívánt utódok.... Akkor biztosan csökkenne az állatmentők munkája és a menhelyek is sokkal kevesebb állatot gondoznának.

 Szeretném, ha minket tisztességes, becsületes és felelősségteljes tenyésztőket sem ítélnének el azért a munkáért, amit mi csinálunk.

A kérdés hogy pedigrés kutyát vagy cicát vegyünk vagy inkább a menhelyről válasszunk,- ennél sokkal összetettebb és bonyolultabb kérdés, mint azt gondolnánk.

Amióta a kutya és cica domesztikálva, azaz háziasítva lett, az emberiség hosszú időt azzal töltött, hogy fajtákat alakított ki.

Ez nem a mai ember „bűne” vagy bolondos hóbortja. Mi már készen kapjuk a Pulit, a Komondort, a Vizslát és nem is tudom hány kutya és macskafajtát, akik a világ minden táján élnek és léteznek.

Persze más állatokat is említhetnék /ló, tehén, disznó stb./ de azokhoz abszolút nem értek.

Tehát az hogy én Karthauzi cicákat és Dandie Dinmont terriereket tenyésztek illetve tenyésztettem, az én saját döntésem volt, azért mert nekem ők tettszettek annak idején a legjobban, és olyan különleges, ritka fajtáknak tekinthetők még ma is, hogy sosem bántam meg ezt a döntést.

Az embereknek mindig is voltak és vannak egyedi igényei. Ki ezt az ételt szereti, ki azt.. ki elegánsan öltözik, ki sportosan vagy abszolút igénytelenül.

Van, aki drága, minőségi cigarettát szív, vagy bort iszik, van, aki nem.

Van, aki elegáns hotelt keres, ha elutazik, van, aki sátorban alszik. Van, aki Mercedest vásárol magának, van, aki Opelt. Ezek csak kiragadott gondolatok annak érzékeltetésére, hogy milyen különbözőek vagyunk, különböző igényekkel.

Ez nem baj! Ezért ilyen színes és érdekes a Világ, ezért kéne békességben élnünk és jobban elfogadnunk egymást.

Tehát nálam így jön be a képbe a pedigrés kutya és cica kérdése. Ha valakinek van igénye, egy szép, egészséges, biztos genetikai háttérrel rendelkező állatkát magához venni, az az ember meg fogja érteni és meg fogja keresni azt az embert /tenyésztőt/ aki ilyennel rendelkezik.

A minőségre mindig volt igény és remélem lesz is. Nem lenézve a másikat, akinek pl. nem telik luxusra, vagy nem telik drágább dolgokra.

Egy pedigrés cica vagy kutya igenis kell, hogy jelentsen egy minőséget, biztos genetikai hátteret, egészséges szülőket- egészséges utódokkal.

Általában az ember mikor eldöntötte hogy szeretne egy kisállatot,nyilván a lehető legnagyobb biztonsággal szeretné  pici kortól kézhez szoktatott , gondosan választott genetikai háttérből adódóan kellemes temperamentumú  garantáltan igazi fajtatiszta  , garantált egészségügyi hátterű állatot.

Ehhez pedig nem a pénz iránt, hanem a cicák, kutyák  iránt elkötelezett profi tenyésztő kell .

Sosem szabad elfelejteni, hogy a minőségi tenyészállatok megtalálása, kiválasztása mennyi időt és pénzt jelent. Sokat! Sokan nincsenek ezzel tisztában, ezért is iródik ez a cikkem.

Nem is beszélve arról a lekötöttségről, felelősségről, ami a tenyésztést magát jelenti.

Az, aki se pénzt, sem időt, sem szeretetet nem képes invesztálni ebbe,  azokat hívja a köznyelv szaporítónak. Igen ott lehetséges olcsón, bizonytalan hátterű, beteges, ideggyenge állatokat kifogni. Azt gondolom, ha valaki csak az ár felől közelit, és más nem is érdekli, annak fel kell vállalni a rizikót is.

Sajnos 20-24 éves tenyésztői munkám alatt sok-sok kétségbeesett, csalódott és szomorú gazdi hívott már fel és kért tanácsot tőlem.

Nem győzőm eléggé hangsúlyozni, hogy semmi baj nincsen azzal, ha valaki azt gondolja, úgy érzi, hogy fontosabb és inkább a menhelyi állatokon segít.

De ne ítéljék el azt a tenyésztőt, azt az embert sem, aki viszont másként gondolja és mások az igényei.

Meggyőződésem, hogy a menhelyek sem lennének zsúfolva, ha a sok becstelen, pénzéhes szaporítót megbüntetnék, állataikat ivartalanítanák és megtiltanák azt, hogy pénzszerzés céljából, felelőtlenül úgymond tenyésszen egy bizonyos fajtát.

Ilyen felelőtlen szaporítás „terméke” a sok ideggyenge, beteges, mindenféle genetika problémát hordozó „fajtiszta” kutya vagy macska.

Aztán ebből általánosítva sütik rá a bélyeget a fajtiszta állatokra hogy azok mind gyengébbek, betegesek és problémásak stb.

Hát bizton állítom, hogy ez az általánositás hibás és tiltakozom.

Egy felelősségteljes tenyésztő aki, a fajtát, a vérvonalakat jól ismeri, tudja, hogy mit szabad és mit nem.

Sokan kérdezik tőlem is, hogy törzskönyv nélkül is jó lesz a kiskutya vagy macska. Azt gondolva, hogy úgy olcsóbb. Ugyanis sok hirdetést lehet olvasni, hogy törzskönyv nélkül csak ennyi, törzskönyvvel már sokkal drágább.

Nem győzöm azt is elmagyarázni, hogy egy fajtatiszta kisállat árértékét nem egy törzskönyv okozza. A törzskönyv az a papír, ami az állat származását igazolja,- azért érték, mert a mögötte lévő munka az, ami egy bizonyos tenyészet kutyáit vagy macskáit „beárazza”. Egy törzskönyv ára 2500-4000 Ft!!!!

Ezt a cikket gondolat ébresztőnek szántam, mert már nagyon kikivánkozott belőlem.

Ha bárkinek hozzáfűzni valója van, szívesen folytatok értelmes vitát is.

                  

2018. tavaszán              Benkőné Kovács Zsuzsa

                                Blue Melody Chartreux tenyészet

                                         www. chartreuxcat.net

 

 

 

 

 

 
 

 

ProfilképFacebook

Elérhetőség

Benkőné Kovács Zsuzsa

www.chartreuxcat.net
Felir szám: 248 5594

+36306401553

susan.benko@gmail.com
Statisztika

Online: 1
Összes: 144290
Hónap: 848
Nap: 33