Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ivartalanitás

Az ivartalanítás fontossága

A macska ivarérettségének ideje, fajtától, ivartól, tápláltságtól függően 6-9 hónapos kor között következik be. Ezt a meghatározott időközönként megjelenő párzási vágyat ivarzásnak vagy tüzelésnek hívjuk. A kandúr folyamatosan képes párzani. Ivarérése után fröcskölni (jelölni) kezd- a kandúrmacska vizelete nagyon jellegzetes, átható-ezzel jelölvén territóriuma határait. Ez a szokás az ivarérés után jelentkezik, megakadályozni csak ivartalanítással lehet.

A nőstény évente többször is ivarzik. Egy ivarzás 1 hétnél is tovább tarthat, ha nincs termékenyülés, akár 1-2 héten belül újra visszatér. Ősszel, mikor csökken a hőmérséklet és a megvilágított órák száma kevesebb, a „tüzelésben” szünet lép fel, majd az ivarzás tavasszal folytatódik. Ebben az időszakban cicánk túlzottan barátságos lesz, kedveskedik, sokat nyávog, hempereg, bútorhoz vagy gazdihoz dörgölőzik. Ezek a változások egy idő után nagyon kellemetlenné válhatnak, különösen, ha a nőstény artikulálatlan hangon hosszan és hangosan sír. Persze még ráadásul cicánk ilyenkor kandúrokat is vonz a házhoz, ami szintén kellemetlen lehet.

   A macskák úgynevezett szezonális polioestruszos állatok, ami azt jelenti, hogy januártól szeptemberig folyamatosan ivarzanak. A nem kívánt szaporulatot pedig, jobb elkerülni. Manapság már létezik tablettás fogamzásgátlás, vagy injekciós készítmény, de a legtöbb állatorvos az ivartalanítást ajánlja. A tévhittel ellentétben, nem kell feltétlenül szülnie az ivartalanítás előtt a macskának.  Vannak országok, ahol a fiatal kölykök ivartalanítása teljesen megszokott. Ezekben az országokban tudományosan is vizsgálták a különböző életkorban ivartalanított állatok egészségi állapotát. Csontozatuk, szőrzetük fejlődését, viselkedésük alakulását, esetleges negatív (nem normális, sztereotíp) viselkedésformák kialakulását.  Valamint nyomon követték az ivartalanítással megelőzhető betegségek (pl.: jelölés, here-, prosztata-, méh-, emlő daganatok) kialakulását is. A vizsgálatok végén megállapították, hogy mind a nőstények, mind a kandúrok ivartalanításának legoptimálisabb időpontja az ivarérettség kialakulását megelőző időszak.  

Az ivartalanításra a macska három életszakaszában kerülhet sor:

1.Korai ivartalanítás (6 hetes- 3 hónapos korig)

2.Ivarérés előtti ivartalanítás (4-6 hónaposan)

3.Ivarérés utáni ivartalanítás (7-9 hónaposan)

 Előfordulhat még ivartalanítás abban az esetben is, ha az állat beteg és ezért kell sort keríteni a beavatkozásra.

1.A korai ivartalanítás

Ezt a módszert leginkább az Egyesült Államokban alkalmazzák. Ebben az esetben a beavatkozást közvetlenül választás után végzik. A tenyésztők nagy része így, ivartalanított állapotban adja el macskája kölykeit. Amerikában jóval nagyobb értéke van egy tenyészthető állatnak, mint hazánkban ezért ez bevett szokás. A menhelyek szintén tömegesen ivartalanítják a fiatal állatokat még azelőtt, hogy új gazdira találnának.

 Ha az állatot ilyen fiatal korban ivartalanítják, egy életen át megmarad játékossága. A műtét után az állat gyógyulása gyorsabb, azonban elvégzéséhez nagy tapasztalat és szakmai tudás szükséges.

2.Az ivarérés előtti ivartalanítás

Külföldön ez az általános ivartalanítási időpont. Nagyon sok tulajdonos már az állat kötelező oltásai után viszi cicusát ivartalanítani. Ebben az életkorban is még gyorsan gyógyul az állat műtéti sebe és a komplikáció esélye minimális. A 4 és 6 hónapos életkor között végzett beavatkozás semmilyen fejlődési zavart nem okoz a cicánál.

3.Az ivarérés utáni ivartalanítás

Ha a macska már elérte az ivarérettséget, akkor a későbbi műtétet már késői ivartalanításnak nevezzük. Sok helyen még mindig a tévhitek miatt hagyják a gazdik erre az időpontra az ivartalanítást. Azonban ebben a korban a műtét már nehezebb és hosszabb. A felnőtt állatot jobban megviseli és nagyobb a komplikáció veszélye is. Ezen kívül ilyenkor már sokkal kevesebb betegség előzhető meg a beavatkozással.

Azokban az országokban, ahol a tulajdonosok tisztában vannak az ivartalanítás előnyeivel és a megfelelő időpontjával, ott csak néhány százaléknyi cicus kerül a műtőasztalra ebben az életkorában. Ők is általában már a tenyésztésből kiöregedett egyedek.

Előfordulhat, hogy macskánkat betegség miatt kell ivartalanítani. Ezt a műtétet leggyakrabban tejmirigy-, méh-, here gyulladás vagy rák esetén végzik. Ilyen idős és legyengült állapotban a műtét kockázata már magas.

A nőstény macskák ivartalanítása

A nőstény állatok ivartalanítása során műtétileg eltávolítják a petefészkeket, és sok esetben a méhet is. Az ilyen macska többé nem ivarzik és nem is tenyészthető.

A nőstény macska ivartalanításának előnyei:

1.Elmarad az ivarzás, így az ezzel járó számunkra talán nehezen viselt tünetek is

2.Megelőzhető a nem kívánt szaporulat

3.A környék kandúrjai nem a mi ajtónk előtt fognak koncertet adni, esetleg bűzös jelzést hagyni

4.Mivel az állat nem kívánkozik annyit a többi macska közé, így a sérülései is csökkenni fognak

5.Számos betegség megelőzhető általa

A kandúrok ivartalanítása

Kandúrok ivartalanítása céljából műtétileg eltávolítják azok heréit. Az ilyen macska többé nem tenyészthető.

A kandúr macska ivartalanításának előnyei:

1.Megakadályozza a számunkra nagyon kellemetlen jelölést

2.A macska agressziója csökken

3.Mivel kisebb területet fog látogatni, ezért a sérülések száma is csökken

4.Számos betegség megelőzhető általa

A kandúrok ivartalanításából fakadó tévhit, hogy a húgyúti gyulladások kockázata megnő az ivartalanítással. Ennek a betegségnek az oka a nem megfelelő takarmányozásban, tartásban, rossz vízfogyasztásban keresendő. Emellett még hozzájárulhat a stressz és természetesen a genetikai háttér. Kialakulási okai között nem szerepel az ivartalanítás.

Egy másik tévhit a kandúrokkal kapcsolatban, hogy ha nem állandóan lakásban tartott, azaz kijárós macska, nem kell ivartalanítani. Sokan az ivartalanítást természetellenesnek gondolják. Lakókörnyezetünkben nagyon sok macska él. Ők ezt a csekély területet próbálják meg birtokolni, azonban több a macska, mint a szabad terület. Tehát folyamatosan „hatalmi” harcok dúlnak. A nem ivartalanított kandúrok ezért állandó stressznek, sérülésnek és veszélynek vannak kitéve.

Hazánkban a kijáró macskák alig néhány százaléka ivartalanított. Ha ehhez hozzávesszük a kóbor macskákat, melyek szintén nincsenek ivartalanítva, akkor naponta akár 5000 és 10 000 közé is tehetjük az újszülött kölykök számát. Ők nem szerető gazdi mellett nőnek fel, hanem ha megérik egyáltalán a felnőtt kort, csatlakoznak a további kóbor és szerencsétlen társaik életéhez.

                           Benkőné Kovács Zsuzsa és dr Jekkel Gabriella

                                                          Blue Melody Chartreux

                                                         http://www.chartreuxcat.net

Irodalom:

Dr Csikós Károly cikkei

                                                                                                          

Copyright 2015 Blue Melody Chartreux all rights reserved

 
 

 

ProfilképElérhetőség

Benkőné Kovács Zsuzsa

www.chartreuxcat.net

+36306401553

susan.benko@gmail.com
Statisztika

Online: 1
Összes: 94927
Hónap: 821
Nap: 25