Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gondozás

 

Tanácsok  és „használati utasitás” egy Chartreux/Karthauzi kiscicához és természetesen más kiscicának  is ajánlható  legfontosabb gondozási tanácsok

A kiscica általában a 12 hetesen kerül az új gazdihoz. Ez az a kor, amikor már teljesen önállóan eszik, szobatiszta és a mamájához már nem kötődik olyan szorosan, mint ezen időszak előtt.

Tudományosan bizonyított, hogy ez az a szocializációs időszak, amikor el lehet őket a mamától választani.

A nálunk /Blue Melody kennel/ született  kiscicák szorosan együtt élnek velünk. Ezért jól ismerik a simogatást, becézgetést, az ágyban alvást stb. Ettől függetlenül a Karthauzi cicák között is vannak, akik távolságtartóbbak és nem túl bújósak, és vannak, akik igénylik a gazdi szorosabb közelségét.

Tehát ha egy tőlünk származó cica pl. nem túl bújós, vagy nem kedveli  azt hogy a gazdi akár hosszabb ideig is az ölében tartsa, nem azért van, mert keveset találkozott velünk, vagy nem túl sokat volt  ember közelében, hanem egyszerűen az ő karaktere, személyisége ilyen.

Nagyon sok Karthauzival találkoztam már az életben és ez a tulajdonságuk is igen változó.

Vannak emberek, akik pont ezt kedvelik bennük, ha nem túl tolakodok, nem  szemtelenül kedvesek, hanem csak a jelenlétükkel és előkelő, arisztokratikus egyéniségükkel varázsolják el a gazdit.

ETETÉSI TANÁCSOK:

A kiscicák mindig kapnak egy kis „úti csomagot” amiben az addig megszokott tápja,  takarója, játéka van. Ez fontos, mert minden hirtelen tápváltás kockázatos.

A picik emésztése még nem olyan stabil, hogy a hirtelen új, más tápra, élelemre gond nélkül átálljon.

Ezért mindig javaslom, hogy bármikor új tápot, élelmet ad a cicának, csak óvatosan és kicsi mennyiséget tegyen elé.

Ha nem jelentkezik, hasmenés, hányás vagy bármi szokatlan reakció, akkor a következő napokban már  picit többet és többet lehet adni. Így kb. egy hét- 10 nap alatt át tud állni a szervezete az új összetételű tápra.

A cicának lehet adni tejszint. A tejszín zsírtartalmára figyeljünk! 12-14 %-nál több ne legyen. Kényelmes és egyszerű ha a poharas kávétejszínt adjuk nekik. Ennek zsírtartalma 12 %. Ha más  pl. dobozos tejszínünk van, azt csak hígítva szabad adni hogy a kb. 30 %  zsirtartalom felére hígítódjon!. De vannak már jó minőségű cicatejek, azt is ki lehet próbálni. Mindent csak nagyon óvatosan

Cicáink hetente 1x-2x kapnak marhahúst vagy csirke-pulyka mellet. Nagyon kedvelik!

Igyekezzünk megbízható hentesnél vásárolni. Előtte alaposan mossuk meg és apró pici kockákra vágva szívesen elcsemegézik.

Hetente 1x kaphatnak csirkemájat, főtt tojás sárgát. A MÁJ tele van A-vitaminnal, ami sok gondot, betegséget okozhat a cicánál, ha túl sűrűn és sokat kap! Ezért óvatosan,  csak maximum heti 1x iktassuk be a menüjébe.

A cica előtt mindig elérhető közelségben legyen VIZ! Javaslom, hogy a száraztáp is fél éves-1 éves koráig mindig legyen előtte. Ha túlságosan sokat enne, és hízásnak indulna, akkor csökkentsük a napi adagot.

Később, 1 éves kor után az etetések száma maximum 3, de inkább 2 legyen. Általában reggel és este!

TISZTASÁG:

Az alomtálcát minden nap takarítsuk! Ha lehet kétszer is!

Egyrészt a higiénia miatt, másrészt a cicák nagyon tiszta állatok és igénylik hogy a WC is mindig tiszta legyen!

Van olyan cica, aki  ha nincs a WC-je kitisztítva, akkor nem megy rá, illetve az almon kívül végzi a dolgát! Fontos erre figyelni, mert ha sokáig tartogatja, ezzel a veséje károsodik, ha pedig az almon kívül végzi a dolgát, rendkívül kellemetlen szokássá válhat.

EGÉSZSÉG:

A cicák egészségi állapotára sok látható tényező utalhat. Ilyenek a szemek, a fülek, a szőr, a széklet.

Egészséges cica szőre fényes, szemei tiszták nem csipásak. Fülei is tiszták nincsen benne barna váladék. Fenekénél nincsen hasmenésre utaló piszkolódás.

A cica egészségi állapotára nagyon sokszor a széklet állaga utalhat. Ha a széklete nincsen rendben, nagyon figyeljük meg mi okozhatta?

1-2 napi diétázás után javulni kell, ha mégsem azonnal vigyük állatorvoshoz! A széklettel nagyon sok betegséget terjeszthet és ő maga is súlyosan megbetegedhet.

Ezért kérek minden gazdit, hogy a cicahasmenést nagyon komolyan vegye!

A macska WC-t minden nap akár többször is takaritsuk ki.

A kiscicák ivartalanitás után kerülnek új otthonukba.

Ez ma már a felelős állattartás alapszabálya. Rengeteg a kóbor kutya, és cica.

Egyedüli megoldás lehetne, ha minden állat microchippezve lenne, és aki nem tenyész kutya vagy cica, - ivartalanítva lenne! Szerencsére ma már az ivartalanított cicát és kutyát is lehet kiállításra vinni és szépségét megmérettetni másokkal.

Képzeljük csak el, egy cica évente képes  háromszor is szülni. Háromszor 4-5 kiscica az évi 12-15 kiscica- 1 anyacicától! Belegondolni is szörnyű, hogy mi lesz a sorsa ezeknek az állatoknak.

Ezért a tőlünk származó kedvenc cicák ivartalanítása KÖTELEZŐ!

Az ivartalanított állatok élethossza, bebizonyított már, hogy hosszabb!

Nem igaz hogy kövérek és lusták lesznek. Ez csak akkor igaz, ha a gazdi nem figyel oda. Valóban csökkentett zsír és fehérjetartalmú tápot kell etetni a cicával és sokat játszani vele, aktiv „sportos” életet kell élnie.

A mozgás fontosságát  tartsuk mindig szem előtt.

A cicák vízfogyasztására figyelni szintén nagyon ajánlatos. Főleg az ivartalanított kandúrok hajlamosak a vese és hólyaghomok képződésre, ami elzárhatja a húgyvezetéket.

Ezért NEM ELÉG a kitett víz!

Én ezt úgy oldom meg, hogy a konzervhez plusz vizet teszek, vagy a husira öntök még pici vizet és így rákényszerítjük a több folyadék ivására. Elkerülhető a baj!

A Karthauzi gondozása,nevelése:

A Karthauzi cicát ritkán kell fürdetni, fésülni, kefélni.

Ajánlatos minden héten átkefélni, mert így a hulló szőrzetet mindig kikeféljük és nem hullik majd szanaszét a lakásban.

Ajánlatos a karmai végét havonta lecsípni. Ha pici korától ezt megszokja, minden gond nélkül engedi ezt a  procedúrát. Persze a kaparófa szükséges, mert azt a rítust is igénylik Meg kell mutatni, hol szabad a körmeit élezni, így nem szokik rá a bútorok ,szőnyegek kaparására.

Nevelésük során legyünk kitartóak és határozottak. Az együttélés szabályaira a legelején kezdjük tanítani az állatot, a tiltásoknál járjunk el következetesen. Az erõszak és a büntetés nem vezet célra, sõt elérhetjük vele, hogy kapcsolatunk is megromoljon a cicával.

Büntetni csak azért a dologért lehet, amin közvetlenül rajtakapjuk, mert késõbb nem fogja tudni, miért kap büntetést. A téves kommunikációval csak súlyos hibákat ejtünk, félreértések és rossz beidegzõdések keletkezhetnek. Maga a büntetés is igen kényes dolog. Egy életre elveszti bizalmát abban a személyben, aki bántja őt, ezt pedig nem akarhatja az a gazdi, aki egy fedél alatt, harmonikus kapcsolatban kíván élni macskájával. A fenyítésnek tehát kevésbé drasztikus, ám annál hatásosabb vállfajait kell választanunk.

Mivel érzékeik rendkívül kifinomultak, nagy hatással van rájuk, ha gazdájuk ilyenkor nem a szokott hangvételben szól hozzájuk, hanem keményebben, szigorúbban. Az ember mozdulataiból, elutasító viselkedésébõl is egyértelmûen érzik, hogy haragszik rájuk. Ez pedig inkább vált ki belõlük megbánást, mint egy esetleges verés, melynek kapcsán csak a menekülés és a bizalom elvesztése  a végeredmény.

A szokottnál kissé erõsebb szorítások, durvább mozdulatok is hatásosak,  ebből egyértelmûen érzi az állat, hogy most nincs bocsánat, elnézés, hanem fenyítés folyik éppen.  Előfordul ilyenkor, hogy a macska  elkezd gõzerõvel dorombolni! Szinte elnézést kér és békít minket, miközben az járhat a fejében, hogy legközelebb megint megpróbálja, tehát kár a gõzért. Az újabb "rosszaság" elkövetésekor pedig egyértelmûen lesi, hogy figyelünk-e éppen?

Vannak praktikák, amiket ki lehet próbálni és sok esetben hatásos lehet. Például vízipisztollyal, hangos dudával, konzervdobozba zárt kavicsok rázásával vagy papirgalacsinnal ijeszthetünk rá a cicánkra, amikor rajtakapjuk.

 Ez beidegződik: ha felugranék az asztalra, valami ijesztõ történne.  A felugrás, negatív érzés (zaj, víz stb.) ezért nem teszem meg...

 Problémákat okozhat két cica összeszoktatása.  Mindig az agresszívebb cicát  próbáljuk békíteni, nyugtatni, és közben simogassuk a másikat is. Eltarthat napoki is , amíg nyugodtan magukra hagyhatjuk õket. Ha a helyzet még kétséges, zárjuk külön a viaskodókat, mialatt távol vagyunk otthonról.

Kutyáknál ez a kérdés sokkal egyszerübb. Ha meg van a szimpátia, 5 perc alatt barátok lesznek. A macskáknál ez legtöbbször sokkal hosszab idő után következik be.

Egy egészséges cicát nem kell csak évente egyszer állatorvoshoz vinni.

Kérjünk féreghajtó tablettát vagy pasztát. Ajánlom, hogy cicánkat évente  többször ,3x-4x féregtelenítsük!

Az állatorvos jó, ha meghallgatja a szívét, tüdejét! Füleit, szemeit alaposan megvizsgálja.

Kérjük állatorvosunktól, hogy igenis vizsgálja át cicánkat!

A cicánkat egyedül ne engedjük ki a kertbe! Rengeteg veszély fenyegetheti. Tanítsuk meg, hogy hámmal sétáljon az udvaron. Ezt is rövid időn belül megtanulja.

A kertben, a lakásban is lehetnek mérgező növények. Az interneten sok jó tanácsot olvashatunk, hogy még mire figyeljünk!

Ha a kerítés nem elég magas, kiugrik, kifut és az autók alá kerülhet. Ezért kérem, hogy ne engedjék ki őket, vagy ha mégis akkor előtte tanítsák meg mit szabad és mit nem!

Kicsi gyermekek mellé sem ajánlok kiscicát . Ha gyerkőc 8-10 éves, már sokkal jobban érzékeli, tudja hogy a cicának mi a jó, a fontos. Megérti hogy nem lehet folyamatosan kézben, akámilyen édes. Gyermekünk megtanulja, hogy egy kisállatnak mi mindenre van szüksége.  Rendszerességre , felelősségre szoktatja gyermekünket a gondoskodás megtanulása is csak hasznára válik.

Cicáinkról mindig várjuk a híreket. Kapcsolatba maradunk minden új tulajdonossal. Bármi gond, probléma merülne fel, én állandóan rendelkezésre állok.

Tanácsaimmal, tapasztalataimmal próbáltam és próbálok segíteni. Ezért akármilyen pici gonddal is nyugodtan hívnak, írnak az új tulajdonosok.

Természetesen a jó híreknek még jobban örülök, és boldog vagyok, ha szép fotókat és boldog e-maileket kapok az új gazdiktól.

                                                                 Benkőné Kovács Zsuzsa

http://www.chartreuxcat.net

                                                                 Blue Melody Chartreux

natalie-es-nancy.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2015 Blue Melody Chartreux all rights reserved 

 
 

 

ProfilképFacebook

Elérhetőség

Benkőné Kovács Zsuzsa

www.chartreuxcat.net
Felir szám: 248 5594

+36306401553

susan.benko@gmail.com
Statisztika

Online: 1
Összes: 117580
Hónap: 1538
Nap: 41